Ce bune sunt vestuţele care ţin caldură la spatele copilaşilor în zilele însorite de primăvară sau de toamnă. Chiar şi iarna sunt ideale în casă sau afară. Şi când mai este şi fără cusături şi se tricotează într-o clipită nu mai stai pe gânduri şi te pui pe tricotat imediat. Cum se face? Uite aşa:

Mărime: 1 an (pentru restul mărimilor poţi uşor deduce tiparul pornind de la acest etalon) Materiale folosite: 2 gheme de 50 de grame fir 100% lână, 4 nasturi, andrele 5.5mm Probă pentru o bucată de 10x10 cm: 14 ochiuri şi 21 rânduri Prescurtări: o – ochi T PL – tricotează în punt leneş (toate ochiurile pe faţă) 1 PJ – punct jerseu (un rand pe fata, unul pe dos) TF2O – tricotează pe fata două ochiuri împreună F – tricotează pe faţă (4F – tricotează 4 ochiuri pe faţă, 7F- tricotează 7 ochiuri pe faţă) D – tricotează pe dos (4D – tricotează 4 ochiuri pe dos, 7D- tricotează 7 ochiuri pe dos) R – rând

Se montează 80 ochiuri. Se tricotează în punct leneş 14 rânduri. Se continuă apoi în punct jerseu (un rând pe faţă şi unul pe dos) însă primele şi ultimele 5 ochiuri se vor tricota în punct leneş (tot pe faţă) până la finalul lucrului. Tricotează până când lucrul măsoară 22-23 cm terminând cu un rând pe dos. Următorul rând: 18F, încheie 6o, 32F, încheie 6o,18F. De aici se lucrează numai în punct leneş până la finalul lucrului. Pe rândul următor tricotează până în dreptul deschizăturii formată pentru mânecă şi montează 16 ochiuri noi deasupra ei. Tricotează până în dreptul deschizăturii următoare şi repetă paşii anteriori. Pe rândul următor tricotează o butonieră: 2F, ia firul peste andrea, tricotează două ochiuri împreună. Se lucrează două rânduri.

Rândul următor tricotează şi descreşte 18 o în mod egal de-a lungul lucrului. Se lucrează un rând. Pe rândul următor se creează o nouă butonieră precum este descris mai sus. Se lucrează un rând. Rândul următor tricotează şi descreşte 14 o în mod egal de-a lungul lucrului. Se lucrează doua rânduri. Pe rândul următor se creează o nouă butonieră precum este descris mai sus. Rândul următor tricotează şi descreşte 12 o în mod egal de-a lungul lucrului. Se lucrează două rânduri. Pe rândul următor se creează o nouă butonieră precum este descris mai sus şi se scad în mod egal de-a lungul lucrului 8o. Se mai tricotează două rânduri şi se încheie lucrul. Vestuţa este gata şi e fără nici o cusătură. Nu trebuie decât să coşi nasturii şi ai terminat!