Vestuţa asta e minunată pentru ca este foarte uşor de făcut dar şi de îmbrăcat mai ales un nou-născut cu care te descurci greu cu hăinuţele care se dau pe cap. Se face imediat şi este tare draguţă.

Pe piept poţi face orice model,chiar combina mai multe culori.

Mărime: 0-6 luni (pentru restul mărimilor poţi uşor deduce tiparul pornind de la acest etalon) Materiale folosite: aproximativ 100 de grame fir 100% merinos, 6 nasturi, andrele 3.5mm Probă pentru o bucată de 10x10 cm: 19 ochiuri şi 27 rânduri

Prescurtări:

o – ochi T PL – tricotează în punt leneş (toate ochiurile pe faţă)

1 PJ – punct jerseu (un rand pe fata, unul pe dos)

TF2O – tricotează pe fata două ochiuri împreună

F – tricotează pe faţă (4F – tricotează 4 ochiuri pe faţă, 7F- tricotează 7 ochiuri pe faţă)

D – tricotează pe dos (4D – tricotează 4 ochiuri pe dos, 7D- tricotează 7 ochiuri pe dos)

PM – pune un marker O alunecat – ochi trecut de pe andreaua stanga pe cea dreapta fara a fi tricotat

J - jeteu  

Se montează 80 o. Rândurile 1-12 se tricotează în punct leneş.

Pe rândul 7 se tricotează butoniera (2F, ia firul peste andrea, tricotează două ochiuri împreună).

R13 (dosul lucrului): 5F, PM, 33D, PM, 6F, PM, 33D, PM, 3F. R14 (faţa lucrului)

F pana la finalul rândului.

R15 (toate se vor lucre la fel cu excepţia rândurilor cu butoniere) – 5F, 33D, 6F, 33D, 3F.

Butonierele se vor tricot precum este descris mai sus pe rândurile: 17, 27, 37 şi 47.

Continuă până ai 49 de rânduri.

R50: încheie toate ochiurile care sunt înaintea primului marker,tricotează pana la al doilea marker,încheie toate ochiurile care sunt între al doilea şi al treilea marker, tricotează până la urmatorul marker şi încheie ultimele 5o. Vei avea câte 33o pentru faţă şi pentru spate. Cu faţa lucrului spre tine reînoadă firul pe jumătatea de vestă cu butonierele. Aceasta va fi partea din faţă.

 

Faţa R1 şi 3 (dosul lucrului): F până la capăt. R2 şi 4 (faţa lucrului): 1F, 1o alunecat, 1F, apoi se trece ochiul alunecat peste cel lucrat, F până la ultimele 3 o, se tricotează pe faţă două ochiuri împreună,1F. Pentru R5 până la R15 se repetă aceeaşi secvenţă şi se încheie cu un rând pe dosul lucrului.   Conturarea liniei gâtului pentru partea din faţă R16: F8, se încheie ochiurile care urmează astfel încât sa rămână pe andreaua stângă 7o, F pana la sfârşitul rândului. Trebuie să rămană 8 o pentru fiecare parte a gâtului.   Umărul liber R17: F până la sfârşitul rândului. R18: 1F, se trec următoarele 2 ochiuri de pe andreaua stângă pe cea dreaptă apoi se lucrează amândouă pe faţă într-un singur ochi, F până la sfârşitul rândului. Repetă R17 de încă 10 ori. Rândul cu butoniere: TF2o, 1J, F până la ultimele doua rânduri, 1J, TF2o. Repetă R17 de încă 2 ori şi încheie lucrul.   Umărul cusut Având în faţă dosul lucrului reînoadă firul. R1 (dosul lucrului): F până la capăt. R2 (faţa lucrului): F până la ultimele 3 o, TF2o, 1F. Se lucrează R17 de încă 8 ori apoi se încheie lucrul.

 

Spatele Având în faţă dosul lucrului reînoadă firul. R1 (dosul lucrului): F până la capăt. R2 (faţa lucrului): 1F, se trec următoarele 2 ochiuri de pe andreaua stângă pe cea dreaptă apoi se lucrează amândouă pe faţă într-un singur ochi, F până la ultimele 3 ochiuri, TF2o, 1F. R3-23: se repetă R1 terminând cu un rând pe dosul lucrului.   Conturarea liniei gâtului pentru partea din spate 8F, se încheie ochiurile care urmează până cand iţi mai rămân pe andreaua stângă 7 ochiuri. Trebuie să rămană 8 o pentru fiecare parte a gâtului.   Umărul cusut Rândul următor (dosul lucrului): F până la capăt. Rândul următor (faţa lucrului): 1F, se trec următoarele 2 ochiuri de pe andreaua stângă pe cea dreaptă apoi se lucrează amândouă pe faţă într-un singur ochi, F până la capăt. Lucrează R1 de încă 4 ori şi încheie lucrul.   Umărul liber Având în faţă dosul lucrului, reînoadă firul. R1: F până la capăt. R2: F până la ultimele 3 o, TF2o, 1F. Lucrează R1 de încă 6 ori. Încheie lucrul.   Finisare Se cos capetele la umăr iar apoi se cos nasturii.