Să zicem că priveşti ceea ce tocmai ai tricotat şi descoperi spre disperarea ta că în urmă cu câteva rânduri bune ai făcut o scădere unde nu trebuia. Când te gandeşti că trebuie să strici totul până la locul cu pricina şi să îndrepţi greşeala te cam apucă nervii. Nu te enerva, iată un truc care te va salva şi prin care nu va trebui să strici nimic.

1. Scăderea ar fi trebuit făcută cu ochiul roşu şi cel roz, însă ea a fost făcută cu ochiul roz şi cel albastru.

2. Dă drumul ochiurilor de deasupra celor colorate până când ajungi la cele trei ochiuri despre care vorbim.

3. Apoi folosind o croşetă sau o andrea de rezervă crează scăderea corectă a ochiului roşu şi a celui roz acolo unde aceasta ar fi trebuit să fie de la început. Vei obţine acest lucru punând pur şi simplu un ochi în faţa celuilalt, plasând în partea din faţă acel ochi care va replica scăderea greşită. Lucrează apoi ochiul rezultat în sus cu croşeta până ajungi la rândul curent şi adaugă-l pe andreaua stângă.

4. În cele din urmă, tot cu ajutorul croşetei, lucrează şi ochiul albastru până la rândul curent şi adaugă-l pe andreaua dreaptă. Scăderea ta este acum la locul ei.  

Câteva precizări:

1. Imaginile exemplifică o situaţie prin care scăderea greşită a fost făcută la numai un ochi distanţă faţă de locul corect. Această metodă poate fi folosită cu succes şi în cazul în care eroarea este la 3, 4, 5 sau chiar mai multe ochiuri distanţă. Vei folosi acelaşi truc desfăcând ochiurile (cele care cuprind scăderea executată greşit dar şi cele unde ar fi trebuit să fie scăderea). Apoi cu ajutorul croşetei fă scăderea corect şi construieşte fiecare ochi până sus.

2. Când faci asta pentru prima dată nu te înspăimânta. Chiar şi un singur ochi deşirat ar crea un fir mai lung decât cele din imagine. Ilustraţiile nu sunt la scară pentru că dacă ar fi aşa nu ar fi încăput pe pagină. Nu te lăsa descurajată, cu răbdare şi o croşetă toate acele fire se vor transforma în tricot fără vreo urmă vizibilă.

3. După cum se vede în imagini, andrelele au fost aduse la "locul faptei" prin alunecarea ochiurilor nu prin lucrarea lor. Există două motive. În primul rând în acest mod vei avea acelaşi număr de ochiuri de executat şi pe partea dreaptă şi pe cea stângă. Dacă ai fi lucrat ochiurile până la locul greşelii ai fi avut un ochi în plus pe andreaua dreaptă. Al doilea motiv este acela ca nu ai nevoie şi de firul de lucru care să te încurce în această operaţiune. Dacă totuşi eşti departe de locul greşelii şi ar trebui să aluneci multe ochiuri, poţi alege să mai lucrezi câteva ochiuri pană în apropierea locului cu pricina.

Spor la tricotat!