Când lucrezi cu orice fir Archangel de la Malabrigo nu faci decât să visezi la o seară de iarnă în faţa unei sobe în care pocnesc lemnele şi pe pereţi focul formează siluete hazlii, în casă e cald şi bine iar tu stai într-un fotoliu confortabil, bei un ceai şi tricotezi ceva pentru o persoană specială din viaţa ta.

O piesă dintr-o singură bucată, fără cusături care poate fi vestuţă sau rochiţă în funcţie de cât de lungă o faci, de iarnă din lână sau de vară din bumbăcel, această piesă a ieşit exact aşa cum mi-am dorit, simplă dar foarte şic.

Vestuţa mea se potriveşte unei fetiţe de 18 luni însă poate fi cu usurinţă reprodusă pentru orice fetiţă mai mare sau mai mică de atât.   În total am folosit un scul de fir Sock Archangel de la Malabrigo. Am început prin a crea banda de la baza gâtului şi am montat pe andrele 110 ochiuri. Proba pentru o bucată de 10 cm este de 32 de ochiuri. Am lucrat apoi în punct leneş iar la fiecare al cincilea rând am înmulţit un ochi la fiecare zece ochiuri lucrate. Am continuat în acest mod până am obţinut o bandă de circa 5 cm pe care am plasat la distanţe egale două butoniere. Poţi să o faci mai lată sau mai îngustă în funcţie de beneficiar şi preferinţe.

În următoarea etapă lucrul a fost împărţit în 3 părţi pentru a delimita deschizăturile mânecii şi fiecare parte a fost apoi lucrată separat. Cele două părţi aferente spatelui au fost împreunate după 10 rânduri şi unite cu partea aferentă feţei atunci când am considerat că am ajuns sub braţ.   Am încheiat primele 5 ochiuri aferente zonei cu nasturi, am lucrat pe faţă 25 ochiuri, am încheiat următoarele 27 de ochiuri aferente deschizăturii mânecii, am lucrat pe faţă  50 de ochiuri aferente feţei, am încheiat următoarele 27 de ochiuri pentru a doua deschizătură a mânecii, am lucrat pe faţă 25 de ochiuri şi am încheiat ultimele 5 aferente zonei cu nasturi.   De aici încolo am lucrat în punct jerseu fiecare parte. Pe următorul rând am început să înmulţesc pentru a da volum hăinuţei. Pentru a fi mai simplu cel mai bine este să foloseşti markeri aşa că pe acest prim rând lucrat în punct jerseu montează câte un markerla dreapta şi la stânga fiecărui al zecelea ochi,luând în considerare faptul că lucrul va fi împreunat şi lucrat dintr-o singură bucată când vei ajunge sub braţ.   Pentru a înmulţi am procedat astfel: Am lucrat în punct leneş până la primul marker şi înainte de el am înmulţit un ochi pe dreaptă ca mai jos.

Apoi am lucrat un ochi, cel dintre markeri, şi am înmulţit încă un ochi la stânga ca mai jos.

http://www.youtube.com/embed/qCV0VC0Yim4?rel=0

Am repetat această operaţiune la fiecare al zecelea rând de o parte şi de cealaltă a ochiurilor dintre markere. Practic aşa vestuţa a ieşit în cloş. Dacă vrei ca ea să aibe mai mult volum nu este nevoie decât să plasezi markerii mai des. După 4 seturi de înmulţiri am împreunat lucrul şi cam aşa arăta.

Am lucrat după secvenţa de mai sus în cerc până la final. În încheiere am lucrat în punct leneş încă aproximativ 5 cm pentru simetrie dar şi pentru a evita răsucirea lucrului. Am cusut nasturii în partea de sus iar la final am obţinut o vestuţă fermecătoare. :)

Spor la tricotat!