Tricotatul cu mai multe culori îţi poate aduce multe bucurii. Minunatele modele scandinave, banda colorată a unei caciuli, copii care se ţin de mână şi câte altele pot fi realizate şi prin diferite texturi folosite însă nimic nu se compară cu bogăţia de culoare pe care o aduce această tehnică.

Pentru a reuşi trebuie ştii câteva lucruri. Pentru un prim proiect tricotat în culori este bine să alegi ceva care se lucrează pe faţă în mare parte pentru că lucrul cu mai multe culori este mult mai uşor când lucrezi pe faţă decât atunci când lucrezi pe dos. Cel mai potrivit este un model tubular gen căciulă sau pulover care se lucrează dintr-o singură bucată cu andrele circulare. Legarea firelor se face prin înnodare la începutul rândului atunci când se lucrează tot rândul cu o singură culoare, sau acolo unde se cere, în cazul unui model mai complicat, când se lucrează cu mai multe culori pe acelaşi rând.

La schimbarea firului de o culoare, cu un fir de altă culoare, se vor încrucişa o dată firele între ele, pe dosul lucrului.

Atunci când distanţele între două culori sunt mari se poate lucra cu două sau mai multe gheme din aceeaşi culoare, pentru a se evita lăsarea unor fire prea lungi pe dosul lucrului, de la un punct de lucru la altul. Dacă ai un model care se continuă cu mai multe rânduri, în linie verticală, încrucişarea firului se face de două ori, pentru a nu se crea spaţii libere sau goluri. Dacă, totuşi, se întâmplă să rămână goluri le poţi remedia la terminarea lucrului cu firul unei din culorile de lucru folosind un ac. Este bine ca încrucişarea firelor, pe dosul lucrului, să se facă în ambele sensuri , la ducere adică spre stânga şi la întoarcere adică spre dreapta, pentru a nu se răsuci firele între ele. La terminarea lucrului, se înnoadă, pe dos, între ele, toate capetele firelor, pentru a se evita destrămarea. Modelele tricotate cu fire de mai multe culori necesită o mai mare pricepere şi cel mai dificil la început este să obţii tensiunea corectă a firelor pe dosul lucrului. Iată mai jos cum ar trebui să arate dosul lucrului atunci când tensiunea este corectă.

floats-wrong-side-300x2501.jpg

După ce ai stăpânit toate aceste reguli poţi crea adevărate imagini tricotând.

Spor la tricotat!