Când tricotezi pentru prima dată după un tipar, îţi pui toate speranţele că totul se va potrivi la fix. Pe model arată aşa de bine, cum stă fata aia pe o stâncă la malul mării sau pe un scaun şi priveşte în depărtare, oricum totul se potriveşte perfect. Cumperi firele şi te apuci de treabă, schimbi andrelele de două ori să ajungi la tensiunea corectă şi tricotezi până termini, apoi coşi totul cu grijă. Numai că puloverul nu e chiar cum ai văzut în poze şi arată cel mai bine dacă nu e încheiat şi chiar şi mai bine dacă nu respiri. Cum să faci pulovere care să se potrivească?

Şmecheria este să nu începi prin a te măsura pe tine ci prin a măsura puloverul tău preferat, acela pe care îl porţi mereu şi în care te simţi bine. De aia îl iubeşti pentru că îţi vine la fix, aşa cum te simţi tu cel mai bine. Ai grijă să măsori cât de adâncă vrei să fie deschizătura gâtului, circumferinţa bustului, adâncimea mânecii dar şi lungimea ei, lungimea puloverului în funcţie de cât de mult vrei să acopere din corp.

După ce ai făcut asta e timpul să ne gândim şi la modă. Uită-te la tipar - genul acela de mânecă este cel pe care îl au puloverele favorite? Apoi ai grijă ca tiparul după care lucrezi să aibe marimile precizate pentru piesele finalizate şi tricotează mărimea rezultată în urma măsurării puloverelor preferate. Apoi trebuie să iei în considerare şi materialul. Cu cât materialul din care vei tricota este mai gros, cu atât mai mult trebuie să compensezi mai mult la noul pulover. Desigur că cel mai bine ar fi ca materialele să fie similar dar în caz contrar pentru un material mai gros îţi va trebui ceva mai multă largheţe. Dar dacă vrei să tricotezi ceva deosebit de trendy, cu mâneci bufante ori cu parţile din faţă mai mari decât cea din spate, iar în dulap nu ai niciunul aşa? Ei bine, atunci nu îţi rămâne decât să pleci cu centimetrul în buzunar în cercetare până la cel mai apropiat mall sau la cel mai de fiţe magazin din oraş în speranţa că vei găsi ceva similar cu ce vrei tu să tricotezi. În cabina de probă, după ce ai stabilit care îţi vine cel mai bine poţi face liniştită măsurătorile de care ai nevoie. În final aş spune că dacă cumva tricotezi cu un fir şi cu andrele cu care ai mai lucrat înainte, ai un mare avantaj pentru că ştii exact cum se comportă amandouă la lucru.

Spor la tricotat!