Cum să tricotez o căciulă? Aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care o primesc de când scriu aici. Am zis să exemplificăm cu o căciulă pentru un nou născut. Pornind de la aceasta puteţi face o căciulă pentru orice vârstă.

Am lucrat cu fir Merino Worsted Lettuce de la Malabrigo. Teniunea este de 18 ochiuri la 10 cm.

Dacă eşti începătoare şi lucrul cu 5 andrele nu îţi este la îndemână poţi lucra cu două andrele iar la final să coşi căciula dar cel mai frumos îţi va ieşi dacă lucrezi circular pentru că nu va fi nevoie de cusături. Pentru lucrul cu două andrele punctul jerseu se obţine lucrând un rând pe faţă şi unul pe dos alternativ. Pentru lucrul cu 5 andrele punctul jerseu se obţine lucrând toate rândurile pe faţă. Se montează pe andrele 56 de ochiuri. Dacă lucrezi cu 5 andrele ochiurile vor fi împărţite în mod egal pe fiecare din cele 4 andrele de lucru. Se lucrează aproximativ 4 cm de punct elastic 2 ochiuri pe faţă, 2 ochiuri pe dos, după care se lucrează în punct jerseu până căciula măsoară 11,5 cm de la margine apoi începem scăderile astfel: Primul rând: *lucrează 6 ochiuri pe faţă apoi lucrează două ochiuri împreună pe faţă* şi repetă până la sfârşitul rândului Al doilea rând:   lucrează punct jerseu Al treilea rând: *lucrează 5 ochiuri pe faţă apoi lucrează două ochiuri împreună pe faţă* şi repetă până la sfârşitul rândului Al patrulea rând:   lucrează punct jerseu Continuă până când îţi rămân pe andrele 8 ochiuri. Taie firul de lucru prin ochiurile rămase şi strânge bine. Dacă ai lucrat circular căciula ta e gata. Dacă ai lucrat cu două andrele atunci mai este nevoie doar să coşi pe margini cât mai estetic.

Poţi adăuga o floricică, un năsturel sau o poţi lăsa simplă şi cu siguranţă vei avea o căciuliţă minunată pentru un bebeluş norocos.

Spor la tricotat!