Poţi adăuga o margine sau o bordură la piesa principală prin coasere dar şi prin montarea de noi ochiuri direct de pe piesa principală tricotată cum am făcut spre exemplu la puloveraşul preferat. Pentru a monta ochiuri pe marginea de început sau pe marginea de încheiere a lucrului este nevoie să ţii lucrul cu faţa spre tine. Indrodu vârfului andrelei din mâna dreaptă din partea din faţă către partea din spate pe sub ambele bucle formate la începerea sau încheierea lucrului aferent primului ochi. Înfăşoară firul pe andrea şi trage bucla în faţa lucrului realizând în acest fel un nou ochi. Continuă în acest mod de-a lungul marginii până când ai montat numărul de ochiuri necesare.

Pentru a monta noi ochiuri pe partea laterală a lucrului (partea din faţă a puloveraşului de exemplu) este nevoie să ţii lucrul cu faţa spre tine. Introdu apoi vârful andrelei din mâna dreaptă din partea din faţă către partea din spate între primul şi al doilea ochi al primului rând a piesei deja lucrate. Înfăşoară firul pe andrea şi trage bucla în faţa lucrului realizând în acest mod un nou ochi. Dacă firul este foarte gros, lucrează secvenţa de mai sus prin centrul ochiurilor de margine, realizând un număr mai mic de ochiuri şi o margine dreaptă şi estetică.

Pentru a monta ochiuri pe o margine care are o formă curbată sau în forma de v procedează ca mai sus pentru părţile drepte ale lucrului. Pentru marginile curbate, folosind aceeaşi tehnică, montează noi ochiuri de pe rândul anterior descreşterilor făcute pentru definirea formei tricotului pentru a nu avea găuri inestetice.

Spor la tricotat!