Dacă vrei un plus de farmec şi gingăşie atunci cu siguranţă de mărgele ai nevoie. Mărgelele sunt folosite de regulă atunci când se lucrează în punct jerseu pentru a forma un model ori sunt incorporate intr-un model dantelat, cu torsade sau texturat.

Înainte de a începe trebuie sa ai grija la cateva aspecte: - Mărgelele trebuie să aibe o gaură suficient de mare pentru ca firul de aţă să treacă fără a fi forţat. - Potriveşte mărgelele cu firul. Foloseşte mărgele mici şi fine pentru un fir delicat şi mărgele mari pentru un fir mai gros. - Va trebui să tricotezi suficient de strâns pentru ca mărgelele să nu alunece printre ochiuri pe partea greşită. Şi acum la treabă! Înainte să te apuci de tricotat va trebui să înşiri toate mărgelele pe fir. Tiparul sau modelul folosit îţi va indica numărul exact de mărgele de care ai nevoie. Pentru aceasta alege un ac care să intre în întregime şi cu uşurinţă prin gaura mărgelei. Te vei folosi de o bucată de aţă de cusut cu care vei forma o buclă ce va ajuta la transferul mărgelelor de pe ac, pe aţa de cusut şi apoi pe firul de tricotat. Va trebui să desfaci suficient fir de pe ghem pentru ca toate mărgelele să încapă.

Apoi urmează să adaugi mărgelele. Vei face asta cînd vei lucra rândurile de pe faţa lucrului. Tricotezi până la locul unde va trebui amplasată mărgeaua, lucrând strâns ochiul dinaintea ei. Adu firul în faţa lucrului şi împinge o mărgea pe fir până ajunge lângă ultimul ochi lucrat.

Alunecă următorul ochi ca şi când ai tricota pe dos . Trece firul în partea din spate a lucrului şi tricotează strâns următorul ochi.

Repetă de câte ori este nevoie şi joacă-te cu creativitatea ta.   La final puţină inspiraţie cu mărgele care sper să vă bucure.

Un săculeţ delicat

O eşarfă foarte elegantă

 

Un colier elegant tricotat chiar de tine

 

Să aveţi zile însorite şi spor la tricotat!