Torsadele sunt primele si cele mai dese motive decorative care au înfrumuseţat generaţii după generaţii obiectele de îmbrăcăminte tricotate. Pe câmpul de tricot simplu, două şuviţe mai pline se unduiesc alături. Inversate în lucru la distanţe mai mici ori mai mari ele dau originalitate tricoturilot, imprimându-le fie o notă elegantă, simplă, fie o notă sport, bărbătească. Pe scurt motivul torsadelor se potriveşte de minune pe orice tricot indiferent de vârsta persoanei care îl îmbracă.

Practic torsadele au se obţin prin încrucişarea unui anumit număr de ochiuri peste altele. Numărul ochiurilor poate varia pentru a face torsade mai mari sau mai mici precum şi numărul de rânduri la care se face inversarea poate deasemenea varia. După ce tehnica torsadelor este stăpânită variaţiile posibile sunt infinite. Pentru a-ţi uşura munca este bine să foloseşti un ace speciale pentru torsade cum sunt cele de mai jos. Ele sunt prevăzute cu o buclă care împiedică ochiurile să alunece.

ace-tosade.jpg

Atunci când acest ac este ţinut în spatele lucrului, ochiurile din partea dreaptă a lucrului formează  o diagonală dinspre stânga înspre dreapta. Atunci când acul este ţinut în faţa lucrului, ochiurile formează o diagonală dinspre dreapta înspre stânga. Torsade din 4 ochiuri realizate prin spatele lucrului.

Având lucrul cu faţa spre tine, lucrează până când ajungi la locul unde trebuie poziţionată torsada. Apoi transferă două ochiuri pe acul de torsade.

Având cele două ochiuri pe acul de torsade în spatele lucrului, lucrează următoarele două ochiuri.

Acum lucrează cele două ochiuri de pe acul de torsade pentru a produce o torsadă care se încrucişează spre dreapta.  

Torsade din 4 ochiuri realizate prin faţa lucrului

Având lucrul cu faţa spre tine lucrează până la poziţia torsadei şi alunecă următoarele două ochiuri pe acul de torsade tinându-l în faţa lucrului.

Lucrează următoarele două ochiuri prin spatele acului de torsade.

Lucrează apoi cele două ochiuri de pe acul de torsade şi vei obţine o torsadă care se încrucişează spre stânga.   Pentru a vedea şi mai bine diferenţa iată mai jos detaliul unui pulover lucrat cu torsade de ambele feluri.

 

Torsade călătoare Torsadele călătoare sunt o grupare de ochiuri care în loc să se încrucişeze cu altele, migrează de-a lungul lucrului pe fondul unui punct jerseu inversat. Iata cum se realizează ele:  

Torsade călătoare din 3 ochiuri către dreapta

Având lucrul cu faţa spre tine se lucrează până ajungi cu un ochi înaintea locului unde trebuie poziţionată torsada. Se transferă următorul ochi pe acul de torsade.

Se lucrează următoarele două ochiuri păstrând acul de torsade în spatele lucrului.

Se lucrează apoi pe dos şi ochiul de pe acul de torsade. Se obţine astfel o torsadă care migrează către dreapta.  

Torsade călătoare din 3 ochiuri către stânga

Având lucrul cu faţa spre tine lucrează până la locul unde trebuie poziţionată torsada. Apoi transferă pe acul de torsade următoarele două ochiuri.

Lucrează pe dos următorul ochi păstrând acul de torsade în faţa lucrului.

Lucrează apoi şi cele două ochiuri de pe acul de torsade şi ai obţinut o torsadă care migrează la stânga.   Iată mai jos un detaliu de pe un pulover în care au fost ambele tipuri de torsade călătoare.

Spor la tricotat!