Zilele trecute am facut o bentita. A iesit tare frumoasa, asa ca astazi va povestesc despre ea. Ar putea fi un cadou minunat pentru cineva drag, sau de ce nu, ceva folositor pentru oricare dintre noi. Eu am folosit fir Merina de la Cheval Blanc, un fir moale si delicat. Pentru floricica si frunza am folosit fir Kinna.

bentita1

Prescurtari folosite:

F – tricoteaza pe fata (4F – tricoteaza 4 ochiuri pe fata,

7F- tricoteaza 7 ochiuri pe fata)

D – tricoteaza pe dos (4D – tricoteaza 4 ochiuri pe dos, 7D- tricoteaza 7 ochiuri pe dos)

2AFT - se aluneca doua ochiuri ca si cand s-ar tricota pe fata,

1F - se trec cele doua ochiuri alunecate peste ochiul lucrat pe fata  

Bentita

Se monteaza 7 ochiuri pe andrele. Randul 1: 1F, 1D, 1F, 1D......pana la finalul randului (punct elastic) Randul 2: 1D, 1F, 1D, 1F....pana la finalul randului Randul 3: 1F, 1D, 1F, 1D......pana la finalul randului Randul 4: 1D, 1F, 1D, 1F....pana la finalul randului Vom incepe de acum sa inmultim ochiurile. Inmultirile se vor face la fiecare rand impar. Pe randurile pare vom repeta punctul elastic cu care am si inceput. La fiecare a doua inmultire veti avrea de lucrat fie doua ochiuri pe fata consecutiv, fie doua ochiuri pe dos consecutiv. Nu este nici o problema cu asta, totul se va regla la urmatoarea inmultire.   Randul 5: Repetati punctul elastic pana la ochiul din mijlocul randului. Aici faceti o inmultire dupa metoda preferata. Eu am lucrat acelasi ochi de doua ori pe fata. Continuati cu punctul elastic pana la sfarsitul randului. Randul 6: punct elastic Randul 7: punct elastic Randul 8: Repetati punctul elastic pana la mijlocul randului. Cand ati ajuns la cele doua ochiuri consecutiv lucrate pe fata (sau pe dos) preluati bucla dintre cele doua ochiuri si lucrati-o pe dos (sau pe fata), lucrati apoi in punct elastic pana la finalul randului. Randul 8: punct elastic   Continuati randurile 5-8 pana cand lucrul masoara aproximativ 10 cm. Apoi se lucreaza drept in punct elastic. Aveti grija sa aveti pe andrele un numar par de ochiuri, in acest moment nu trebuie sa avem in mijloc doua ochiuri consecutiv  lucrate pe fata sau pe dos. Cam asa arata treaba cand inainte de a incepe scaderile.

bentita2

Partea cu scaderile va fi egala cu prima parte, cea in care am facut inmultirile. Determinati cat de lunga doriti sa fie bentita pentru a afla cat trebuie sa lucrati drept.   Partea cu scaderile: Randul 1: Repetati punctul elastic pana cand ajungeti in centrul randului. Faceti o scadere tricotand impreuna pe fata (sau pe dos) ochiul de mijloc si urmatorul ochi, creand astfel acelasi tip de ochi cu ochiul de dupa ochiul de mijloc (daca ochiul care urmeaza dupa cel din mijloc este lucrat pe dos atunci se vor lucra cele doua ochiuri impreuna pe dos). Se va repeta punctul elastic pana la finalul randului. Randul 2: Se lucreaza punct elastic. Pe acest rand veti avea in centru doua ochiuri consecutiv lucrate pe fata sau pe dos si un numar par de ochiuri. Randul 3: Repetati punctul elastic pana cand ajungeti in centrul randului, tricotati impreuna pe fata (sau pe dos) urmatoarele doua ochiuri. Se repeta punctul elastic pana la finalul randului. Randul 4: Se lucreaza punct elastic. Pe acest rand veti avea din nou un numar impar de ochiuri. Repetati randurile 1-4 pana cand aveti din nou 7 ochiuri pe andrele. Incheiati lucrul, lasand ultimul ochi liber. Preluati ochiul pe o croseta si faceti un lant suficient de lung pentru a cuprinde nasturele de la spate.

bentita3

Frunza tricotata Se monteaza 13 ochiuri. Randurile 1, 3, 5, 7: Se inmulteste in primul ochi, 4F, se aluneca doua ochiuri ca si cand s-ar tricota pe fata, 1F, se trec cele doua ochiuri alunecate peste ochiul lucrat pe fata (vom prescurta de acum incolo aceasta operatiune 2AFT), 3F, se inmulteste in ochiul urmator, 1F Randurile 2, 4, 6, 8: 6F, 1P, 6F Randul 9: 5F, 2AFT, 5F Randul 10: 5F, 1D, 5F Randul 11: 4F, 2AFT, 4F Randul 12: 4F, 1D, 4F Randul 13: 3F, 2AFT, 3F randul 14: 3F, 1D, 3F Randul 15: 2F, 2AFT, 2F Randul 16: 2F, 1D, 2F Randul 17: 1F, 2AFT, 1F Randul 18: 1F, 1D, 1F Randul 19: 2AFT  

Floarea tricotata Se monteaza 76 de ochiuri. Lucrati apoi primul rand pe fata. Pe randul urmator se lucreaza pe fata un ochi apoi se lucreaza tot pe fata doua ochiuri impreuna si tot asa pana la finalul randului. Se repeta aceste prime doua randuri pana cand raman pe andrele cu 15 ochiuri si se incheie lucrul. Apoi am cusut cu grija marginile.  

In final am asamblat toate piesele, am cusut nasturii si gata bentita!

Va doresc mult spor la facut lucruri frumoase!

Cristina