Împâslirea este procesul prin care lâna brută, neprelucrată și curată este supusă unui proces prin care este agitată cu apă caldă și săpun, ceea duce la obținerea de forme ferme pe masură ce fibrele se unesc. Împâslirea alături de copii poate deveni una dintre cele mai plăcute activități pe care le puteți face împreună. Chiar si cei mai mici pot fi incluși în aceste activități, dar ar trebui sa nu aveți așteptări prea mari. Împâslirea este un proces lent și după multă muncă și joacă veți obține doar câteva biluțe in final. Trebuie sa fiți în acest caz concentrați pe proces, în nici un caz pe rezultate.

bile1  

Veți avea nevoie de - lână brută, care poate fi natur sau vopsită de voi înșivă cu coloranți naturali sau alte procedee. Noi ne-am jucat cu lâna vopsită folosind vopselele de la Paște; - detergent de vase; - apă caldă; - un bol mare (câte unul pentru fiecare participant).   Cum se face 1. Dacă aveți curte, nu ezitați sa mutați joaca afară. Asta este o treabă cu muuuultă apă și de obicei cu deranj. 2. Umpleți bolurile cu apă caldă amestecată cu detergent de vase. Folosiți aproximativ o lingura de detergent la două căni de apă. 3. Începeți cu o cantitate mică de lână (cât încape în mânuțele unui copilaș)  și rulați cu grijă fâșia în forma unei bile. bile2

4. Ținând bila cât de strâns posibil, scufundați-o în bolul cu apa până când este bine îmbibată. Apoi fără să strângeți prea tare, rotiți bila în palme cu rapiditate și fermitate. Pe masură ce bila se răceste, introduceți din nou în lichid și rulați din nou. Apa trebuie să ramană caldă așa că va trebui să o schimbați de câteva ori în timpul procesului. bile3

5. Puteți adăuga mici fâșii de lână și să rulați fiecare strat. Continuați până când aveți o bila de mărimea dorită și până când aceasta a devenit tare și fermă.

6. Limpeziți bilele cu apă rece și așezați-le pe o suprafață plană la uscat. S-ar putea ca acest proces să dureze chiar și câteva zile.

bile4

7. Bilele împâslite pot fi folosite în atatea moduri. Cu ajutorul unui ac ascuțit le puteti inșira pe o bucată de ață pentru a obține un colier sau o brațară. Pot fi lipite pe alte proiecte ca și decorațiuni. Pot deveni o frumoasă ghirlandă pentru pomul de Crăciun. Dar cel mai bine lăsati pe cei mici să le găsească întrebuintările cele mai trănznite. La noi au fost pe ârând ouale găinușei fermecate, planete, pietre fermecate și câte și mai câte.

bile5

Dacă faceți această activitate cu un copilaș mai mic (noi avem 3 anișori) vă avertizez că la final nu veți obține numai bile. După două bile făcute s-a trecut direct la producția de râme, păturici pentru zâne, covorașe tot pentru zâne, melci, viermi, șerpi și câte și mai câte. Cu alte cuvinte ne-am distrat pe cinste! Ceea ce vă dorim si vouă! :)

Cristina