Lana islandeza de la Lopi

Astazi va povestesc cu bucurie despre firele de la Lopi, produse de compania islandeza Istex.

Voi incepe cu lana islandeza care provine de la o rasa de oi care a fost aclimatizata in Islanda acum mai bine de 1000 de ani. Datorita izolarii si a faptului ca aceste oi nu au mai intrat in contact cu alte rase dar si datorita expunerii de atatea sute de ani la clima dura sub-arctica ea a capatat niste calitati care o fac unica. Aceasta lana are doua straturi, unul exterior si unul interior. Fibrele exterioare sunt lungi, lucioase, puternice si resping umezeala. Fibrele interioare sunt moi, fine si ofera o foarte buna protectie la frig. Impreuna acestea formeaza un fir care este usor, mai usor decat majoritatea firelor de lana, este confortabil si calduros, respinge umezeala, pastreaza corpul uscat mai mult timp, ajuta pielea sa respire, un fir care ajuta umezeala sa treaca prin fibre si sa nu ramana pe piele. Pe tot parcursul procesului de productie respectul fata de natura este pe primul loc. Turmele de oi pasc in voie pe campuri virgine in sezonul cald asa cum o fac de sute de ani. In procesul de productie sunt folosite exclusiv surse naturale de energie (geotermala, eoliana si hidro). Folosirea chimicalelor si a detergentilor este redusa la minim, tocmai de aceea firele raman moi, usoare, rezistente la apa asa cum natura insasi le-a creat.

Léttlopi este alcatuit dintr-un singur fir de lana si este foarte utilizata mai ales in tehnica jaquard. Gama de culori va va cuceri cu siguranta. Iata caracteristicile acestui fir:

Compozitie: 100% lana islandeza

Greutate: 50 gr

Lungimea firului: 100 m

Andrele recomandate: 4-5 mm

Întreţinere: spălare manuală la maxim 30gr, uscare prin suspendare în plan orizontal

Probă pentru o bucata de 10 cm: 18 ochiuri, 24 de randuri

Einband este un fir subtire  care nu a fost spalat niciodata. Se lucreaza cu andrele intre 2 si 4,5 mm. Chiar si in cazul in care este lucrata cu andrele de 4,5 mm, dupa spalare nu va avea nici o problema sa umple spatiile libere. Producatorul recomanda ca inainte de toate sa tricotati o mostra pe care sa o spalati iar apoi sa o blocati. Dupa uscarea mostrei puteti afla cu exactitate cu ce andrele sau croseta  va trebui sa lucrati pentru a obtine tensiunea ceruta de modelul pe care doriti sa il tricotati. Ca si mine, veti fi cucerita cu siguranta de acest fir unic prin calitatile sale dar si de gama de culori. Iata si caracteristicile sale:

Compozitie: 100% lana islandeza

Greutate: 50 gr

Lungimea firului: 225 m

Andrele recomandate: 2-4.5 mm

Întreţinere: spălare manuală la maxim 30gr, uscare prin suspendare în plan orizontal

Probă pentru o bucata de 10 cm: 17 ochiuri, lucrat punct lenes cu andrele de 4,5 mm

La unicitatea acestor fire se adauga modelele specifice create de designeri islandezi care au devenit cunoscuti in lumea intreaga pentru imaginatia lor dar si pentru felul unic in care imbina natura specifica locului cu acest fir.

Pe pagina producatorului puteti gasi cateva modele gratuite http://www.istex.is/english/free-patterns/. Sper sa va placa aceste fire la fel de mult cum imi plac mie. Le gasiti pe toate aici. Spor la tricotat!

 

 

 

 

 

 

3 comentarii pentru “Lana islandeza de la Lopi

    1. Sincer nu cred ca ce facut cu Lopi. Asa dupa imagine pare mai pufos. Lopi nu este asa de pufos, este chiar putin intepator. La prima vedere firul este aspru pentru ca nu este prelucrat sau spalat. Dupa prima spalare mai cedeaza din asprime insa ramane putin intepator, asa ca depinde de gusturile fiecaruia. As zice sa mai insistati cu o intrebare autoarei blogului pentru a fi sigura.

  1. Oare unde putem gasi de comandat asa frumusete de pulovere? Merci!

Adauga un comentariu