Cum sa faci puloverul perfect cu metoda procentelor a lui Elizabeth Zimmermann

Daca citind acest titlu veti spune “Ah ce simplu, eu pot face asta!”, atunci este indicat sa nu cititi mai departe. Pentru toti ceilalti va invit sa descoperiti o metoda simpla prin care puteti tricota puloverul perfect, fara vreun model detaliat.

Ei bine in alte timpuri cei care tricotau nu aveau Ralvery.com si nici carti cu modele care sa le spuna cate ochiuri sa monteze, unde sa scada si unde sa incheie lucrul. Pentru mult timp ideea unui tipar scris in cele mai mici detalii era ceva ciudat. Ceea ce foloseau totusi strabunicile noastre era un sistem procentual extrem de simplu, folosit pentru a crea orice obiect de imbracaminte tricotat.  Partea buna pentru noi este ca pe masura ce timpul a trecut, s-au gasit cativa oameni pasionati care au reusit sa faca sistemul accesibil si de inteles chiar si pentru un incepator din zilele noastre. Elizabeth Zimmermann, despre care am mai vorbit in aceasta postare, a reusit pentru prima data sa limpezeasca putin lucrurile atunci cand vine vorba despre metodele traditionale de tricotat, sisteme cu procente si in general despre cum sa faci ca sa iti dai seama singur cum stau lucrurile.

ezprfin

Dupa cum se vede, 100% este procentul ochiurilor din jurul pieptului. Toate celelalte sunt o parte din acest intreg. Este cu adevarat foarte simplu, fara model detaliat, potrivit pentru orice fir si orice marime.

Dar sa incepem cu inceputul. Trebuie neaparat sa incepeti cu o proba. O proba este un patratel tricotat cu firul si andrelele pe care le vom folosi la tricotarea piesei finale. Apoi proba trebuie spalata si intinsa bine pana cand este uscata. Mda sunt deacord ca patratelul acesta nu este cel mai incitant lucru de facut si ca suntem mereu tentate sa sarim peste aceasta etapa. Puteti totusi sari peste aceasta etapa numai daca doriti ca puloverul sa nu se potriveasca la final. Si desigur puteti sa nu o spalati daca va ganditi ca nu veti spala nici puloverul niciodata.

Se vede treaba ca e obligatoriu asa ca mai bine montati 30 de ochiuri pe andrele si tricotati patratelul. Puloverul va fi tricotat circular asa ca va trebui sa adaptam si modul in care facem proba. Am detaliat acest aspect intr-un post separat aici. Ideea este ca nu puteti tricota un rand pe fata, unul pe dos si tot asa. Puloverul va fi tricotat tot pe fata si asa va trebui sa procedam si cu proba. Daca proba este gata, intindeti-o frumos si lasati-o la uscat. Cand e gata uscata intindeti-o bine cu ajutorul unor ace de gamalie pe canapea sau o bucata de polistiren si masurati-o. Cate ochiuri sunt pe 10 cm?  Sa presupunem ca avem 14 ochiuri pe 10 cm, adica 1.4 ochiuri pe un cm.

E timpul pentru putina matematica. Un calculator ar fi aici de mare ajutor. Ai nevoie de masura ta in jurul pieptului, de cei 100%. Cel mai simplu si eficient este sa iei puloverul preferat, cel care iti vine perfect si sa il masori pe el.  Puloverul nostru desenat are 116 cm in jurul pieptului. Vom avea atunci 116 cm x 1.4 ochiuri, ceea ce inseamna 162 de ochiuri.

162 va fi de acum incolo numarul magic, numarul de baza dupa care vom calcula toate celelalte procente.

162 x 90% = 145.8

Asta inseamna ca va trebui sa montam 145 de ochiuri pentru a incepe puloverul (din partea de jos evident).

162 x 20% = 32.4

Iar asta inseamna ca pentru a incepe fiecare maneca in parte va fi necesar sa montati cate 32 de ochiuri.

Iata si pe schita cum arata treaba asta.

ezocfin

Si sa ne apucam de treaba. Se monteaza 146 de ochiuri si se tricoteaza circular cativa centrimetri de punct elastic. Cand ati terminat elasticul, inmultiti de-a lungul randului astfel incat sa ajungeti la 162 de ochiuri (lucrati 9 ochiuri, inmultiti un ochi). Tricotati apoi pana cand ajungeti la sub brat, in functie de cat de lung doriti sa fie in final puloverul. Lasati deoparte lucrul si incepeti manecile. Lucrati punct elastic pentru cativa cm, apoi inmultiti cate 2, 3 ochiuri la fiecare 3 sau 4 randuri, pana cand obtineti 64 de ochiuri, adica 40%. Tricotati maneca cat o doriti de lunga si mai faceti inca una la fel. Aici trebuie sa aveti grija sa numarati cu atentie randurile de pe fiecare maneca pentru a fi egale. Nu va doriti o maneca mai lunga si una mai scurta.

Acum avem trei piese separate: corpul si doua maneci.

Puneti 8%, respectiv 13 ochiuri pentru exemplul nostru, pe un ac pentru retinerea ochiurilor sau pe o bucata de fir, la nivelul sub bratului, de doua ori pentru corp si pentru fiecare maneca in parte. Practic aceste ochiuri vor ramane singurele pe care le veti finisa la final.  Din totalul ochiurilor scadeti de doua ori ochiurile retinute pentru sub brat (adica de doua ori 8%), in cazul nostru 26 de ochiuri, iar rezultatul il impartiti la 2. Obtineti astfel numarul de ochiuri pentru fata si pentru spate. In exemplu nostru vom avea 162 ochiuri – 26 ochiuri = 136 de ochiui. Daca impartim 136 de ochiuri la 2 vom obtine un numar de 68 de ochiuri pentru fata, respectiv spatele puloverului.

Ce a fost mai greu a trecut. Acum vom puneti toate piesele pe o singura pereche de andrele si cel mai usor se face asta lucrand pur si simplu ochiurile pe rand. Tricotati partea aferenta spatelui lucrului, lucrati apoi in continuare si adaugati prima maneca, de fapt ochiurile active ale ei (cele 51 de ochiuri ramase in afara celor 13 ochiuri retinute pentru partea sub bratului), continuati cu fata lucrului si la final atasati cea de-a doua maneca, respectiv ochiurile active ale acesteia. Ar trebui sa aveti acum 238 de ochiuri pe andrele (68 de ochiuri pentru spate, 51 ochiuri pentru prima maneca, 68 de ochiuri pentru fata si inca 51 de ochiuri pentru cea de-a doua maneca). E mult mai usor de facut decat de povestit.

E important ca in acest miment sa plasam marcatori la fiecare imbinare a manecii cu fata sau spatele. Vom avea deci in total 4 marcatori.

In continuare tricotati 3-5 cm in pe fatal iar apoi incepeti sa faceti scaderile dupa metoda raglan. Scaderile se vor face la fiecare al doilea rand. Cel mai des eu folosesc urmatoarea metoda: se aluneca un ochi, se tricoteaza pe fata urmatorul ochi, apoi se trece ochiul alunecat peste cel lucrat, trec apoi de marcator si lucrez urmatoarele doua ochiuri impreuna pe fata impreuna. Asadar la fiecare rand se vor scadea cate 8 ochiuri, apoi urmatorul rand se va lucra normal pe fata. Continuati in acest fel pana cand ajungeti la 45% cu numarul de ochiuri, in exemplul nostru la 72 de ochiuri (162 x 45% = 72.9 ochiuri). Tricotati inca cativa cm de punct elastic si incheiati lucrul.

Tot ce mai ramane de facut este sa finisati la nivelul fiecarui sub brat folosind punctul bucatarului de care am povestit detaliat in acest post.

Asta a fost tot Smile Nu este prea greu nu-i asa?

In final imi cer scuze pentru desene, nu e punctul meu forte. Puloverul vostru va iesi cu siguranta mult mai frumos decat cel desenat de mine.

Sper sa va fie de folos si sa auzim de bine!

Cristina

5 comentarii pentru “Cum sa faci puloverul perfect cu metoda procentelor a lui Elizabeth Zimmermann

  1. Va rog frumos sa ma ajutati! M-am impotmolit! HELP!!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu